Reżyseria: |
Anh Hung Tran |
Scenariusz: |
Anh Hung Tran |
Gatunek: |
Dramat |
Produkcja: |
Francja |
Obsada: |
Juliette Binoche | Benoît Magimel | Emmanuel Salinger | Patrick d'Assumçao
|
Czas trwania: |
145 min |
Nagrody: |
2 zdobyte / 11 nominacji
Cannes zdobyte Złota Palma - Najlepszy reżyser Anh Hung Tran nominacje Złota Palma - Udział w konkursie głównym Anh Hung Tran
- Critics' Choice | nominacje Critics' Choice - Najlepszy film zagraniczny - Satelite | nominacje Satelita - Najlepsza aktorka drugoplanowa Juliette Binoche Cezary - Cezar | nominacje Cezar - Najlepsza scenografia Toma Baquéni Cezar - Najlepsze kostiumy Tran Nu Yên-Khê Cezar - Najlepsze zdjęcia Jonathan Ricquebourg
- Nowe Horyzonty | nominacje VISA Pokazy Galowe - Udział w sekcji Anh Hung Tran Bostońskie Stowarzyszenie Krytyków Filmowych - BSFC | zdobyte BSFC - Najlepsze zdjęcia Jonathan Ricquebourg
- Gotham | nominacje Nagroda Gotham - Najlepszy występ drugoplanowy Juliette Binoche Stowarzyszenie Krytyków Filmowych z Denver (DFCS) DFCS - Najlepszy film nieanglojęzyczny | nominacje Stowarzyszenie Krytyków Filmowych z Georgii (GAFCA) Stowarzyszenie Krytyków Filmowych z Georgii (GAFCA) | nominacje GAFCA - Najlepszy film zagraniczny Stowarzyszenie Krytyków Filmowych z San Francisco (SFBAFCC) Stowarzyszenie Krytyków Filmowych z San Francisco (SFBAFCC) SFBAFCC - Najlepszy film zagraniczny
|
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.